Wednesday, January 2, 2008

Prosim in Hvala



Danes sem se zvečer vračal z zelo prijetnega obiska, kjer smo med drugim spet kramljali o tem, kako dela ovčka, kako kača, kako volk in kako se pleše s plastično punčko Ano. Na temni avtocesti sem vključil radio, in ker sem imel po dolgih praznikih polno glavo divjih ritmov, sem presedlal na Prvi program. Pozavna je ravno igrala sanjavo uspavanko - melodijo, ki ji že toliko let sledi: "Dober večer, otroci!"

Poslušal sem zgodbo o dečku, ki je bil jezen na ves svet, ker ni hotel streči njegovim željam. Prijatelji mu niso hoteli posojati stvari in starejši brat ga ni hotel jemati s seboj na drsanje. Vse se je spremenilo, ko mu je stari mož na klopici v parku zaupal skrivnost: Čarobna Beseda! Povedati jo moraš počasi in pri tem sogovorniku pogledati v oči. Fantič je nato doma preizkusil besedico "Prosim" in vse se je nenadoma začelo vrteti v pravo smer.

Nauk zgodbe je preprost, a ga je moč razumeti na več ravneh. Za otroka - poučna in vzgojna zgodba. Za odraslega - lep primer didaktične zgodbe, mušter za vzgojo; poleg tega pa nosi dodatno sporočilo: Čarobne besede ne odpirajo vrat same po sebi. Bistvo je, kako jih izgovorimo. Sogovornik, katerega prosimo za uslugo, se mu zanjo zahvaljujemo, se mu opravičujemo za nekaj, ga pozdravljamo ali se od njega poslavljamo, mora čutiti, da mislimo resno. Mehansko izgovorjene čarobne besede niso prav nič čarobne, temveč dajejo občutek cukrene glazure namesto čokoladnega preliva. Poceni ničvredna roba, dodana zaradi lepšega.

Zakaj je to pomembno? Bistvo medčloveške komunikacije je spoštovanje drugega. S tem, ko mu pokažemo, da smo pripravljeni storiti korak več v zameno za njegovo uslugo in da jo cenimo, mu poskušamo uslugo vrniti ali se zanjo oddolžiti. Predvsem pa ohranimo sogovornikovo dostojanstvo: vemo, da nam usluge ni dolžan narediti, saj ni naš sluga. Mi mu damo vedeti, da to razumemo, da med nami in njim ni direktnega podrejenega odnosa, in mu s tem simbolično poplačamo za njegovo navidezno "ponižanje".

Pomembno je tudi, da se čim prej naučimo razbirati ta razmerja med ljudmi, ohranjati dobro karmo in biti tako uspešnejši v medsebojni komunikaciji. Pogled v oči, čvrst stisk roke, zahvala takrat, ko je potrebna. Kot je rekla moja babica, "Zaradi enega hvala ti ne bo krona z glave padla!" Odrasli včasih potrebujemo veliko vpogleda vase, da to doumemo, saj smo z leti že izoblikovali svoj pogled na svet, otroci pa se teh preprostih orodij emocionalne inteligence lahko hitro naučijo skozi igro. Ta orodja so eno najpomembnejših daril, ki jim jih lahko damo.

Še en citat, v premislek (za tiste s "sladkorno" :) ):

The secret of success is sincerity.
Once you can fake that, you've got it made.


- Jean Giraudoux, francoski diplomat, dramatik in pisatelj (1882 - 1944)

4 comments:

nta said...

no, tud bejš, kamlk in oh nekaj pomenijo. predvsem pa je iskreno :-)

Pegaz said...

Ja, pa res, ene par čarobnih sem očitno pozabu... :)
Važno, da so iskrene.
Tudi, če te nekdo iskreno pošlje nekam, vsaj veš, pri čem si.
(Tudi negativen rezultat testa je rezultat PRESS)

Staša said...

Lepo prosim, Pegaz, punčka, ki pleše, je Pika. Ana je črnka!
Hvala za upoštevanje!

striti said...

prosim in hvala pa kakor dva butca prosim in hvala pa kakor dva mutca...

ke si kej zen majstor?